2022. Vuosi jota ei pitänyt olla.

Vuoden 2021 loppu. Takana oli liki kaksi omituista vuotta poikkeustilassa, jollaista ei koko maailmassa oltu koettu, saati sitten lintukodossamme Pohjolassa. Monien henkilökohtaisten tragedioiden lisäksi koronapandemia oli koetellut suomalaista liikemaailmaa kovalla kädellä ja sen vaikutukset näkyivät myös Drama Queenin liiketoiminnassa. Olimme vaeltaneet enemmän tai vähemmän sumussa, jossa tulevan ennustaminen oli vaikeaa ja kipeitäkään päätöksiä ei voitu välttää yrityksen jatkuvuuden varmistamiseksi.

Nyt kaikki kuitenkin muuttuisi. Yhteiskunta oli avautumassa ja oli havaittavissa luottavainen ilmapiiri, joka heijastui niin ihmisiin kuin yrityksiinkin. 2022 tulisi olemaan paluu kasvu-uralle, josta oltiin saatu nauttia jo vuosia ennen pandemia-aikaa. Millaista olisikaan tehdä töitä ilman ylimääräisiä haasteita ja huolta huomisesta? Sen on pakko olla paljon mutkattomampaa kuin koronapelon vuodet. Tästä se taas lähtee!

Ja niinhän se lähtikin. Hyvän alkuvuoden jälkeen olimme hyvässä vauhdissa. Tapasimme paljon uusia potentiaalisia asiakkaita ja saimme runsaasti uutta työtä jo olemassaolevien lisäksi. Tunnelma oli mitä mainioin. Kunnes…

Helmikuun 24. päivän aamulla heräsin uutisiin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja monien muiden tavoin ensireaktioni oli shokki. Läntisessä Ukrainassa, lähes Euroopan sydämessä soditaan ja toinen osapuoli on suurvalta, ydinasevalta ja Suomen rajanaapuri Venäjä. Luonnollisesti kävin läpi mielessäni erilaisia skenaarioita kolmannesta maailmansodasta ja Suomen kohtalosta lähimmäisteni turvallisuuteen. Tämän jälkeen hiipivät mieleen kysymykset siitä, mitä tämä kaikki tarkoittaa asiakkaillemme, meille yrityksenä ja koko maamme taloudelle. Juuri kun yksi kriisi oli selätetty olimme keskellä toista, potentiaalisesti paljon vakavampaa tilannetta, turvallisuuskriisiä. Vasta hälvennyt sumu palasi takaisin entistäkin sankempana.

Kriiseillä on tapana jättää jälkensä tulevaan. Koronaperintönä meille jäi keskustelu fyysisen työskentelyn ja etätyöskentelyn suhteesta sekä kuluttava tapa sopia kalenterit täyteen tapaamisia ilman taukoja. Olosuhteet heittävät todellisen haasteen luovalle tekemiselle ja seurauksena on ollut sekä kuormittumisen lisääntymistä että tehokkuuden heikentymistä. Palavereissa istuminen varsinaisen työn sijaan, epävarmuus ja etäisyys johtavat täysin uudenlaisiin vaatimuksiin, uupumiseen ja suorituspaineisiin. Kun kaiken tämän päälle nousi uusi synkkä pilvi, sodan ja tulevaisuuden pelko, on selvää että odotuksista huolimatta 2022 on ollut vähintäänkin aiempien kriisivuosien veroinen. Valitettavasti.

Sumupilvelläkin on kaikesta huolimatta hopeareunus ja kulunut vuosi ei ole ollut Drama Queenille pelkkää epävarmuutta. Kuten aiemminkin, olemme käsitelleet kohtaamamme haasteet parhaamme mukaan ja sopeutuneet vallitsevaan tilanteeseen. Niin uudet kuin vanhatkin asiakkaamme ovat luottaneet meihin ja olemme tänäkin vuonna saaneet olla mukana luomassa onnistumisia maailmalla, Pohjoismaissa ja kotimarkkinoillamme Suomessa ja Ruotsissa. 
Käytänkin tilaisuuden hyväkseni ja kiitän kaikkia Drama Queenejä venymisestä ja asenteesta, jota olette osoittaneet. Kiitos myös asiakkaillemme luottamuksesta, jonka olemme teiltä saaneet – ja oman näkemykseni mukaan onnistuneet myös lunastamaan.

Näin uuden vuoden kynnyksellä on hyvä katsoa myös tulevaan. Lähtökohdat eivät ole samat kuin vuosi sitten, kun odotimme uutta vuotta innolla ja luottamuksella. Uskon kuitenkin, että positiivisella asenteella, kovalla työllä ja luottamuksella tulevaan jatkamme vahvoina yhdessä.

Siis parempaa Uutta Vuotta 2023 kaikille!

Matias

Jaa artikkeli

Muuta luettavaa

Got interested? Drop us a message.

Hi Drama Queen!

"(Required)" indicates required fields