Mustavalkoinen kuva, jossa henkilö nojaa kädellään pöytään kirjoituskoneen vieressä.

Jaa niin että mainoselokuva vai? Kuusi pikavinkkiä käsikirjoittajalle

Markkinointiviestinnän nimissä luotuja audiovisuaalisia toteutuksia löytyy maailmasta mieltäkin vinompi pino. Tyyliltään mainokset vaihtelevat räiskyvistä tuotetulituksista seesteisiin brändihempeilyihin – Ostos-TV:n asiapenttiä unohtamatta. 

Vaikka aina ei siltä näyttäisikään, on jokainen kuvakulma, kohtaaminen ja keskustelu tavalla tai toisella käsikirjoitettu. Toisin kuin pitkä elokuva, on mainoselokuva kestoltaan yleensä alle minuutin mittainen. Jokaisella sekunnilla on merkitystä. Kaikkien elokuvaoppien, kuten perinteisen draaman kaaren soveltaminen ei aikarajoitteen vuoksi aina ole mainoksissa mahdollista, mutta joitain yhdistäviä lainalaisuuksiä löytyy.

Seuraava listaus ei ole kaikenkattava käsikirjoittamisen käsikirja päätä seinään hakkaaville, mutta saattaa lievittää luomisen tuskaa ja parantamaan lopputulosta. Ja jos et itse ole suunnittelijan martensseissa, tarjoaa vinkkilista uusia näkökulmia sisältöjen tarkasteluun ja analysointiin.

1. Alkulämmöt

Löytyykö tarkasteltavasta mainoselokuvasta alla olevat asiat? 

- Aktiivinen päähenkilö (tai useampi) – tämä voi olla myös itse tuote tai palvelu 
- Konflikti – pulma, ongelma, epäkohta, käsillä oleva tilanne
- Ratkaisu – edellisten kumoamista
-  Oivallus – edellisen tuottama, vaivatta syntynyt ymmärrys

Mikäli yksikään näistä ei toteudu, kannattaa käsikirjoitusta tarkastella uudelleen. Erinomaisessa toteutuvat kaikki, mutta koska aika on usein rajattu, ei kaikkia tarvitse väkisin änkeä mukaan. Spotti saattaa ajaa asiansa myös yhdellä tai kahdella elementillä.

2.  Näytä, älä selitä

Yksinkertaistettuna: hymy kertoo enemmän kuin ääneen sanottu “olen iloinen”.

Harkitse tunnelman, henkilöiden tunnetilojen ja muiden nyanssien esittämistä muutoin kuin puristamalla henkilöistä puhetta tai överielävää ilmaisua. 

Jo pelkkä ryhti kertoo henkilöhahmon ala- tai yläkulosta. Kiire voi olla myös ilme. Onni voi olla täysimittaista keskittymistä. 

Kokeile myös henkilöhahmon, tuotteen tai palvelun yhdistämistä erilaisiin ympäristöihin ja mieti suhdetta ympäröivään maailmaan. Kahvila ilman muita ihmisiä saattaa olla surullinen näky, mutta hiekkaranta ilman muita ihmisiä saattaa olla taivaallinen näky. 

3.  Dialogi

Jos mainoselokuvan hahmot puhuvat, on syytä pohtia myös heidän välistään sanallista vuorovaikutusta. On hyvä muistaa, että kun kyse on mainoksesta, ei kaiken tarvitse näyttää tai kuulostaa samalta kuin tosielämässä.

Puhetyylin tai sanavalintojen ei siis myöskään tarvitse olla tavanomaisimmasta päästä. Onhan kyse mainoksesta!

Unohda small talk. Sille ei ole aikaa eikä se luultavasti kiinnosta ketään. 

Pyri käyttämään keskustelussa tehokkaita verbejä ja adjektiiveja. Kysy tavallisesti, vastaa dramaattisesti – tai toisin päin:

–A pack of Red Apples.
–Filters?
–None.

4.  Totuus + Liioittelu

Tämä tarkoittaa tuiki tavallisia tilanteita, jotka on viety överiksi – niin sanotun normaalin rajojen ulkopuolelle.

Kaikki kaivavat joskus nenää ajaessaan autolla. Se joka väittää muuta, valehtelee. 

Mutta kysymys kuuluu: kuinka raivokkaasti, millä tyylillä ja millä välineellä? Vai tekeekö sen kenties kanssamatkustaja pelkääjän paikalta?

Jotkut laittavat kahviinsa maitoa, mutta kuka laittaa eniten? Kaataa ehkä kaksin käsin?

Tuleeko juusto ennen kinkkua? Latele leivälle molempia koko paketti ja katso kumpi riitti pidemmälle. 

5. Vastakohdat

Yllätä katsoja! 

Sanotaan, että pariskunnan toinen osapuoli kertoo puolisolleen pettäneensä tätä. Tätä seuraava, tavanomainen ratkaisu, olisi luultavasti petetyksi tulleen henkilön raivohuudolla lattiaan särkemää perintökeramiikkaa. 

Vastakohta puolestaan voisi olla neutraali ilme ja ehkä olan yli seinäkaapista salamannopeasti kurotettu skumppapullo: ”No mut hei, skumpat sille!” 

Entä voiko kahvi olla niin hyvää, että se kannattaa jättää juomatta? Konserttipianisti tulkitsee Ukko Nooan, yleisö repeää liitoksistaan. Matikaisen havujaperkele vai Niskasen banaaninkuoriasaatana? Tyllihame sopii kaikille.

6. Worst case scenario

Mikä on pahinta, mitä henkilölle voi kuvatussa tilanteessa sattua? Kauhuskenaarion ei tarvitse välttämättä käydä toteen, mutta lähellä katastrofia voidaan käydä.

Bestmanin pahin painajainen on unohtaa tai hukata vihkisormukset. Kun alttarilla mainitaan liiton merkki, alkaa bestman tunnustella taskujaan. Sormuksia ei löydy. Puntti tutisten ja epätoivoinen ilme kasvoillaa hän kääntyy kohti sulhoa. Jotain kummallista tuntuu jalassa. Siellähän ne timanttisormukset ovat turvallisesti sukanvarressa! Bestman kumartuu ja ojentaa kallisarvoiset korut vihkiparille. Suoraan omasta hikisestä jalastaan.

Näillä vinkeillä kokeilemaan ja leikittelemään!

Juuso Suominen,
Senior Copywriter

Jaa artikkeli

Muuta luettavaa

Got interested? Drop us a message.

Hi Drama Queen!

"(Required)" indicates required fields