daily drama

Somessa kulutuksen määrä on maraton, mutta sisältö pikajuoksu

Sosiaalisen median käytöstä on tullut jo lähes urheilusuoritus, kun sovelluksesta toiseen ryntäillään silmänräpäyksessä. Tiiviit ja nopeasti kulutettavat sisällöt ovat valttikortti erityisesti sosiaalisen median kanavilla – aika ja keskittyminen huomiotalouden keskellä eivät riitä enää pitkiin videoihin.

Nykytutkimusten mukaan ihmisten keskittyminen herpaantuu keskimäärin jo kahdeksan sekunnin kohdalla. Meidän keskittymiskykymme on siis jopa lyhyempi kuin kultakalalla, jolla se on 9 sekuntia. Maailmanennätys sadan metrin juoksussa on 9,58 sekuntia, joten teoriassa niin kultakalan kuin nykyihmisenkään keskittymiskyky ei riitä edes Usain Boltin suorituksen seuraamiseen.

Tämän päivän kuluttajat ovat tottuneet somekanavien story-ominaisuuksiin, joissa yksittäisen videopätkän pituus on maksimissaan 15 sekuntia. Lyhyet sisällöt eivät kuitenkaan viittaa somen käytön vähenemiseen. Päinvastoin – samassa ajassa ehtii vain tehdä enemmän. Ruutuaika kasvaa mutta silti yhteen yksittäiseen sisältöön kulutettava aika laskee samassa suhteessa. Taustalla vaikuttavat nykyajan suorituskulttuuri, multitaskaamisen tarve sekä jatkuva tiedonjano. Haluamme tietää kaiken, nyt ja heti.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta video kertoo enemmän kuin nämä molemmat yhteensä. Videot ovat mainio keino luoda somessa mielenkiintoista sisältöä, joten ei olekaan yllätys, että videosovellus TikTok on saavuttanut megasuosion. TikTok on viihteellinen sovellus, joka tykittää lyhyitä videopätkiä kellon ympäri.

Monet yritykset ovat myös löytäneet TikTokin maailman, joka tavoittaa ja aktivoi erityisesti nuoremmat kuluttajat. TikTokin algoritmit poikkeavat paljon muista some-kanavista, koska lähes kenen tahansa video voi huomaamatta levitä viraaliksi. 

On kuitenkin mahdotonta ennustaa, mistä videosta tulee viraali kymmenien tuhansien tai jopa miljoonien käyttäjien ruudulle. Viraalivideot syntyvät lähes sattumalta, joten paras taktiikka on opetella uusimmat ja villeimmät tanssihaasteet tai vaihtoehtoisesti keksiä omalle yritykselle sopiva tapa luoda mielenkiintoista sisältöä. Tärkeintä on lisätä videoon ripaus huumoria ja rentoa meininkiä!

Mikä herättää ihmiset keskustelemaan? Hämmennys – videon aloittavalla salaperäisellä koukulla katsojat voi houkutella kuulemaan lisää. Mitä yksinkertaisempi video sitä pienempi mahdollisuus keskittymiskyvyn herpaantumiseen on. Mutta mitä suurempi hämmennys, sitä enemmän mielenkiinto herää.

Jos haluat hypätä suosittujen nopeiden videoiden kelkkaan, muista nämä vinkit. Toinen vaihtoehto on tietenkin taistella pikavideokulttuuria ja huonoa keskittymiskykyä vastaan ja tehdä niin pitkiä videoita kuin ikinä haluaa!

Sanna Keltanen 
Kirjoittaja on viestinnän trainee, joka haluaisi lemmikiksi kultakalan, koiran tai perhosen.

Kuvitus: Juha Sjögren