Minäkuvan valkoinen puku

”Nyt jotain luovaa, rohkeaa, kiitos”. Vihaan sanaa luova. Työelämässä pitäisi kieltää monta muutakin sanaa, jotka tuhlaavat ihmisten aikaa. Aikaa, jota ihmisellä on kuitenkin rajallisesti.

Kaikki haluavat rohkeaa (puheissa). Mutta kun käsissä on pari sävyä erilaisempaa kuin mitä salonkikelpoinen keskitie on, niin yllättäen rohkeuden ja uskalluksen uho on kaukainen muisto. Olemme Pavlovin lemmikkejä. Opimme viimeistään kymmenennen kerran jälkeen sen, millä varmalla - jo hyväksi todetulla tempulla - saamme namin. Lyhyellä tähtäimellä se palvelee meitä yhtä hyvin kuin pakkasella se kuuluisa oma pissa. Entä sitten pitkällä? Mitä luulet?

Sanojen ja tekojen välinen kuilu kapenee tekojen avulla. Pienikin teko - kunhan se on kiinnostava, oivaltava ja rohkea – on askel oikeaan suuntaan. Suuret teot seuraavat pieniä.

Kiinnostavat teot taas vaativat sen, että emme ole ympäristön ja itsemme vankeja. Jotta voin onnistua, minun ei pidä pelätä epäonnistumista. Kuultu klisee, kyllä, mutta hyvä sellainen. Jotta voin onnistua, minun pitää erottaa ”minä” niistä ajatuksista, joita minulla on. Me suojelemme omaa minäkuvaa. Minäkuvamme on kuin valkoinen puku, johon pelkäämme tulevan tahroja. Jos ostaa kaupasta uuden auton, kannattaa ensimmäiseksi tehdä siihen joku pieni naarmu tai kolhu. Silloin pääsee irti siitä pelosta, milloin se eka nirhama tulee.

Vaikka ajattelukykyä sattuisikin olemaan, minäkuvan takia on niin vaikea päästää suusta ilmoille ajatuksia, jotka eivät salonkiin kelpaisi. Lanta ei kelpaa salonkiin. Ruusut, jotka lannan avulla kasvavat, kylläkin.

Yllä oleva ajatuksenjuoksu ei kieliopillisesti saa äikän opelta kiitosta. Mielestäni ongelman osaydin piileekin siinä. Teemme kaikkea liian salonkikelpoisesti. Olemme kuin Nokian insinöörejä. Jos se on standardin mukaista, se on silloin hyvä, poliittisesti korrekti. Vaikka kaikki on jo sanottu, paljon on vielä sanomatta.

Tee teoin se, mitä maailma haluaa kopioida. Kiitos.

Erni Tuum

Kirjoittaja on Drama Queenin ajatteleva neliö kukkien joukossa, sydämellinen kukka visuaalisella tittelillä

Jaa artikkeli

Muuta luettavaa

Got interested? Drop us a message.

Hi Drama Queen!

"(Required)" indicates required fields

Consent(Required)