Sinä olet media
Ollaanpas nyt rehellisiä. Sulje silmäsi hetkeksi ja ota pikakelaus, mitä on tullut viime aikoina viestittyä ja missä.
Niin, juuri sinä.
No, mihin tyyliin on tullut viestittyä? Ja kenelle?
Tiedän. Nämä kysymykset ovat viestintäworkshoppien slaideilta tuttuja otsikoita, mutta eri aikamuodossa. Nyt katsotaan hetki peruutuspeiliin.
Miksi? Siksi, että Sinä olet media.
T-paidan teksti, älähdys marketin kassajonossa, jaettu meemi Twitterissä ja raivonpuuska Facebookissa. Lähestulkoon kaikki toimintasi on viestintää, ja nykyään sekä kanavien määrä että potentiaalinen yleisö kasvavat vauhdilla.
Nyt korona-aikana olet kenties jumissa kotona, mutta juuri siksi some laulaa kovempaa kuin koskaan. Nyt on menossa dominoilmiö, jossa meillä kaikilla on osamme – myös viestijöinä.
Jaoitko paniikkia lietsovan kuvan tyhjästä kaupan hyllystä tai hamstraavasta vessapaperimiehestä, joka olikin oikeasti viemässä säkkikaupalla rullia ketjun toiseen myymälään? Vai jaoitko THL:n käsienpesuohjeet tai uutisen verkkopalvelusta, jolla autetaan paikallisia yrityksiä?
Olet ehkä nähnyt animaation, jolla opetetaan maallikolle, miten koronavirus leviää tai sitten ei. Samoja animaatioita voi oikeastaan soveltaa myös viestin leviämiseen. Hyvässä ja pahassa. Oletko koskaan ajatellut, minkälaisia seurauksia viestinnälläsi on? Tai sillä, että olet hiljaa?
Okei, sinulla ei ehkä ole kuin 278 seuraajaa Twitterissä. Mutta edes viestinnän tai markkinoinnin ammattilaiset eivät voi aukottomasti ennustaa, mikä lähtee lentoon ja mikä ei. Se on viestinnän siunaus ja kirous.
Mitä jos tehtäisiin koronakurimuksesta viestinnän kulta-aika? Jo alkumetreiltä löytyy myönteisiä esimerkkejä: Sauli Niinistö, Sanna Marin ja kaarinalainen Petri.
Seuraava voit olla sinä.
Jos tarvitset apua viestintään, me Drama Queenissa autamme mielellämme.
Merja Kallikari
Kirjoittaja on Drama Queenin viestintäkonsultti, joka pelästytti jälkikasvunsa lukemalla liian dramaattisesti ääneen kotimaan ensimmäisiä koronauutisia.