Maailman onnellisin löytyi Vaasasta

Voiko sisältömarkkinointi tehdä onnelliseksi? Kyllä voi, kun markkinoidaan ja viestitään Vaasan kaupungista.

Maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi tähtäävä Vaasa ja Drama Queen toteuttivat yhdessä monikanavaisen ja monivaiheisen kampanjan, jonka tavoitteena oli tehdä Vaasaa tunnetuksi vetovoimaisena kaupunkina ja seutuna. Kampanjassa etsittiin ja löydettiin maailman onnellisin ihminen – Vaasasta.

– Tavoite maailman onnellisimman maan onnellisimmasta kaupungista on kirjattu Vaasan kaupungin strategiaan, ja asukkaiden onnellisuutta oli kehitetty jo syksystä 2020 lähtien emeritusprofessori Markku Ojasen opastamana. Halusimme ideoida Vaasalle kampanjan, joka on luontevaa jatkumoa teemaan, taustoittaa Drama Queenin luova johtaja Liina Komi.

Kampanja alkoi toukokuussa 2021, kun Vaasa julkaisi verkossa maailman onnellisimman ihmisen etsintäkuulutuksen. Tuntomerkkeinä olivat asuinpaikka Vaasan seudulla, kyky kokea tyytyväisyyden, merkityksellisyyden ja onnen tunteita sekä taito levittää hyvää energiaa ympärilleen. 

– Vaikka maailman onnellisinta ihmistä lähdettiin etsimään pikku pilke silmäkulmassa nimenomaan Vaasan seudulta, tavoitteena oli jatkaa tutkimusmatkaa onnellisuuteen syventymällä vaasalaisten elämäntarinoihin ja jakamalla oivalluksia onnellisen elämän saloista.

Kampanja voitti kultaa Suomen Kuntamarkkinoinnin SM-kisoissa vuonna 2022.

Sisältömarkkinointia 360-otteella

Vaasan imagokampanja on mainio esimerkki tämän päivän 360-markkinoinnista. Monikanavaiseen sisältömarkkinointiiin nojaavan kampanjan ideointiin ja toteutukseen valjastettiin luovien suunnittelijoiden lisäksi viestinnän ja digimarkkinoinnin osaajat.

– Ansaittu medianäkyvyys ja markkinointi tukevat tehokkaasti toisiaan. Vaasan kampanja sai heti loistavan startin, kun MTV:n Uutisaamu otti maailman onnellisimman etsinnän keskustelun aiheeksi, Komi kertoo.

Maailman onnellisimmaksi ilmoittautui tai ilmoitettiin peräti 115 ehdokasta. Heidän joukostaan valittiin professori Markku Ojasen johdolla kolme finalistia, jotka saivat Vaasaan vieraakseen toimittaja Maria Veitolan. Veitolan vierailuista koottiin kolmiosainen videosarja Maria & maailman onnellisimmat. Inspiroivien henkilövideoiden perusteella suomalaiset saivat äänestää kolmikosta suosikkiaan maailman onnellisimmaksi.

– Yhteistyö Maria Veitolan kanssa onnistui täydellisesti. Halusimme hänet mukaan, koska hän on Suomen paras henkilökuvatoimittaja. Lisäksi hänen onnellisuusteemaan syventyvät Instagram-sisältönsä tavoittivat laajasti suomalaisia, Komi iloitsee.

Syvällinen teko suomalaisille

Kuntamarkkinointi on oma taiteenlajinsa. Vuosien aikana on nähty paljon tempauksia ja kuultu suuria sanoja. Syvällinen ja pitkäjänteinen pohdinta on harvinaisempaa.

– Me Vaasassa uskomme, ettei onnellisuus ole vain yksittäisten ihmisten vastuulla vaan myös elinympäristöllä on siihen suuri vaikutus. Etsiessämme maailman onnellisinta opimme, että perhe, merkityksellinen työ tai harrastus, sujuva arki ja yhteys luontoon ovat tärkeitä onnellisuuden elementtejä, kertoo Vaasan kaupungin viestintäpäällikkö Leena Forsén.

– Onnellisimman ihmisen etsintä oli Vaasan teko kaikille suomalaisille. Tavoitteenaamme oli paitsi jakaa oivalluksia onnellisuudesta, myös muuttaa perinteistä ajatusta siitä, ettei onneaan saisi näyttää.

Maailman onnellisin ihminen julkistettiin lokakuussa Maria Veitolan juontamassa Onnellisuusillassa Vaasan Strömsössä. Onnellisimmaksi äänestettiin vaasalainen muusikko Sebastian Da Costa.

– Lopulta ei tietenkään ollut olennaisinta, kuka valittiin maailman onnellisimmaksi. Aidon ja merkityksellisen sisällön avulla saimme viestittyä suomalaisille, että onnellisuuden elementit eivät ole salaisuuksia – ja että ne kaikki löytyvät Vaasasta, Liina Komi hymyilee.

4 oppia sisältömarkkinointiin

  1. Sisältömarkkinointi perustuu sisältöihin, jotka kiinnostavat kohderyhmää oikeasti. Muunlaiset sisällöt kannattaa yksinkertaisesti jättää väliin.
  2. Pidetään aito kiinnostavuus tiukasti mielessä läpi tekemisen. Varotaan liikaa kaupallisuutta, se tökkii.
  3. Tarjoillaan hyvät sisällöt kanavassa ja kontekstissa, jossa yleisö on sopivassa moodissa tarttumaan niihin. 
  4. Markkinoidaan sisältöä – paraskaan sisältö tuskin löytää kohderyhmäänsä ilman sitä.

Jaa artikkeli

Muuta luettavaa

Got interested? Drop us a message.

Hi Drama Queen!

"(Required)" indicates required fields